Малко са нещата, които са по-удобни от кутията с пуканки, купена в магазина.
Хвърлете няколко огромни шепи в купа, след това включете микровълновата фурна и ще получите една от най-засищащите закуски, които можете да погълнете набързо.
Но макар че пуканките са чудесен начин да се заситите, докато гледате любимото си предаване или филм, те не са подходящи, когато трябва да се придържате към здравословен план за отслабване.
Причината? Страничните продукти на маслото, използвано за пукане на царевица - предимно полиненаситени и мононенаситени мазнини - са свързани с по-високи нива на сърдечносъдови заболявания и потенциално с рак.
Затова освен като маслена закуска, олиото, използвано за поп, има и много други имена: Олио от рапица, царевично масло, зехтин, слънчогледово масло, соево масло, шафраново масло и растително масло.
Това "растително" масло е свързано с повишен риск от рак, сърдечни заболявания и диабет.
Но не е задължително това да се отнася за пуканките. Проучване от 2017 г., публикувано в списание Nutrients, показва, че пълнозърнестите пуканки, пукани с царевично олио, могат да бъдат в менюто с по-малко рискове за здравето, отколкото стандартния пакет с тази хрупкава хапка.
(Съжалявам за каламбура.)
Защо? Пълнозърнестите храни са пълни с фитохимикали и антиоксиданти. А тези растителни съединения все повече се смятат за "лекарства" от учените - по-специално антиоксидантите са свързани с по-ниски нива на сърдечни заболявания и някои видове рак.
Как да се храним здравословно по време на диета за отслабване
Но дори и да не замествате един вид масло с друг, замяната на рапичното, царевичното или соевото масло, използвано за пуканки, с екстра върджин зехтин всъщност може да е от полза за здравето ви.
В проучване от 2017 г., публикувано в International Journal of Obesity, изследователите установяват, че жените, които консумират диета с голямо количество екстра върджин зехтин, наддават по-малко тегло от тези, които консумират диета с малко количество екстра върджин зехтин.
Способностите на зехтина да ограничава наддаването на тегло може да са свързани и със способността му да стимулира протеин, който регулира апетита.
(ПОВЕЧЕ: 5 храни, които трябва да пропуснете по време на диета за отслабване
Зехтинът често се използва и в кулинарията като мазнина за ястия, които традиционно не са на маслена основа, като винегрети и хумус. Тъй като съдържа мазнини
my homepage; reduslim bg mamma (https://bg.reduslim.health/)